torsdag 2 augusti 2012

Lagom är bäst

Det finns de och kanske jag själv tillhört dem, som säger att thailändsk mat ar god, att den passar våra svenska gommar perfekt, tro dem inte, ty de veta icke vad de tala om, som det skulle stått i konfirmationsbibeln. Thailändsk mat, med några få undantag, är så starkt kryddad att en nordbo inte bör närma sig utan en brandsläckare i beredskap. Sedan finns det thailändsk mat som anpassats för oss fallanger, den är god, men inte något som thailändare normalt äter, även om jag nog tror att en hel del skulle vilja det, men stoltheten tvingar dem att sitta och äta en rätt som får både svett och tårar att spruta. Här om kvällen åt vi på en liten lokal restaurang dit turister aldrig går. Vi beställde och talade samtidigt om att den ena beställningen var till en fallang och alltså inte skulle vara kryddstark, på den undre skalan från nästan mediumstarkt och neråt förklarade vi på både engelska och thailändska. Maträtten, en portion, kom in och jag satte mig att sortera bort den röda och den gröna chillin som jag kunde hitta. Det är den som syns på tallriken på bilden. En portion, knappt mediumstark! Tro mig, de svenskar som säger att de gillar thailändsk mat vet inte vad de pratar om. Som tur är har Thailand så mycket annat som väger upp. Helhetsintrycket blir mer än positivt och vad maten beträffar kan man som sagt äta den för oss anpassade. Har man nu gjort sig besväret med att tillreda speciell mat för oss vore det ju rent oförskämt att inte smaka och njuta. Annars finns det tillgång till alla typer av kök, japanska, kinesiska, burmeiska, vietnamesiska, koreanska, europeiska, italienska, ryska, finska, danska, svenska, amerikanska och säkert lika många till som jag missat. Man behover inte äta den där eldfängda thailändska maten bara för att man befinner sig här.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar